Помощна информация
Работа с виртуалната класна стая
Публикувано от Zhivko Georgiev на 22 September 2013 10:32 AM

За да може да влезете в класната стая е необходимо да изпълните две стъпки:

1. Да свалите и стартирате файл, който ще бъде изпратен към Вашия браузер при кликване на линк за вход в урок.

2. Да разрешите на вашия браузър да отваря прозорци от Kabinata.com

 

Сваляне на файла: Трябва да кликнете на Download и файлът ще се появи на вашия екран.

Ето как изглежда този процес при 3 от най-използваните браузери:

Mozilla Firefox

Internet Explorer

Google Chrome

След тези стъпки кликнете на бутона за влизане в класната стая.
Ако виждате син бутон ‘Start Electa Live’, кликнете върху него и класната стая ще се зареди.

Задължително трябва да проверите да не са ви блокирани изчакващите (нови) прозорци (Pop-ups), защото стаята се отваря в нов такъв. Ако кликвайки върху линка за класната стая не се отваря нов прозорец, трябва да погледнете в горния ляв ъгъл на екрана ви, дали има индикация, че ви е блокиран прозореца, след което трябва да го отблокирате/разрешите.

Разрешаване на прозорец от Kabinata.com:

В някои случаи вашият браузър (програмата с която отваряте интернет страници) може да блокира показването на изкачащ прозорец, какъвто е класната стая.

Как да деактивирате блокирането на изскачащите прозорци.

За да прекратите работата на програмите блокиращи "изчакващите прозорци" (Pop-ups), изпълнете следната последователност от действия в зависимост от браузера, който използвате:

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox има pop-up блокър, който не позволява да се отварят нови прозорци. В горната част на екрана се появява жълта лента, когато има опит за отваряне на нов прозорец. Кликнете върху бутон Options и изберете Allow pop-ups for kabinata.com, за да изключите pop-up блокъра за сайта на Кабината.
За достъп до настройки на изскачащи прозорци следвайте:
1. В горната част на менюто на Firefox, кликнете върху бутона и след това щракнете върху Опции;
2. Изберете панел Съдържание.

Настройки на изскачащи прозорци (Mozilla Firefox)


Блокиране на изскачащи прозорци - махнете отметката от това да забраните блокирането на изскачащи напълно;

Google Chrome

Ако изскачащи прозорци са блокирани, ще видите иконата в адресната лента. Щракнете върху иконата, за да видите списък на блокираните изскачащи прозорци.
Кликнете върху линка за изскачащ прозорец, който искате да видите.
За да виждате изскачащите прозорци за сайта винаги, изберете "Винаги да се показват изскачащи прозорци от kabinata.com" и кликнете Готово, за да изключите pop-up блокъра за сайта на Кабината. След това заредете отново страницата чрез щракване на бутона Refresh. Обикновено изглежда нещо като това: или чрез натискане на клавиша F5.

- Щракнете върху менюто Chrome на браузърната лента с инструменти.
- Изберете Настройки (Settings).
- Натиснете Покажи разширени настройки (Advanced settings).
- В секцията "Поверителност", щракнете върху бутона Настройки на Съдържание (Content settings).
- В раздел "Изскачащи прозорци", изберете "Разрешаване на всички сайтове да показват изскачащи прозорци." ("Allow all sites to show pop-ups.").
- Персонализиране на разрешения за определени уебсайтове, като щракнете върху Управление на изключенията (Manage exceptions).

Internet Explorer

При Internet Explorer в дъното на екрана се появява бяла лента, когато има опит за отваряне на нов прозорец. Кликнете върху Options for this site и изберете Always allow, за да изключите pop-up блокъра за сайта на Кабината.Pop-Up блокирането е директно интегрирано в Internet Explorer. Изброените стъпки по-долу са местоположението на менюто в Internet Explorer:

стъпка 1стъпка 2Mахнете отметката от Turn On Pop-up Blocker и натиснете Apply. След като се направи ще можете да виждате изкачващи прозорци.
Ако използвате операционна система Windows НЕ СЕ НУЖДАЕТЕ от предварително инсталирана JAVA.

Ако използвате операционна система Linux или MAC OS е необходимо да имате инсталирана JAVA във Вашия браузър.

Приложението Java:

Ако нямате Java, ще Ви изпише следното съобщение:
Java Plug-in is Missing or Disabled.
To join sessions easily, Java should be installed on your computer and enabled in your browser. Follow these steps:

1. Download & Install Java from the official Java web site.
2. If Java is installed, but you still cannot join the session: Enable Java in your browser.
3. After the above steps please Refresh this page.

За да инсталирате програмата, кликвате на Download & Install Java -> Free Java Download -> Agree and Start Free Download – >Save File. Кликвате 2 пъти с левия бутон на мишкатавърху сваления файл -> Yes -> Install -> Close. След като програмата вече е инсталирана трябва да рефрешнете страницата на класната стая. Ако след инсталацията, продължавате да не можете да влезете в стаята, трябва да позволите Java в своя браузер.

Как да говоря:

След като влезете в класната стая, пред Вас се отваря бяла дъска, на която преподавателят ще слага текстове, упражнения, граматика и др., както до сега. От лявата страна на дъската виждате 2 полета. Горното е списъкът на участниците в класната стая, а долното е чат.

В горния ляв ъгъл, над списъка с участниците, има бутон с микрофон. Когато този бутон е син, микрофонът Ви е изключен. Когато кликнете с мишката на бутона, той става син с червени вълни. Това означава, че Вашият микрофон е активен и ще Ви чуват в класната стая. Не е необходимо да задържате бутона. Достатъчно е само да кликнете върху него. За да изключите микрофона, трябва пак да кликнете на бутона. Друг начин за говорене в класната стая е да натиснете бутона Ctrl на клавиатурата и да го задържите, докато говорите.

Отстрани, до бутона с микрофона, има две скали. Това са скали за силата на звука и силата на микрофона Ви. Оттам може да ги регулирате.

Бутонът с ключето до скалите (Audio Setup Wizard)е за настройки на звука и микрофона. Оттам сами можете да тествате дали чувате и дали Ви чуват. Когато кликнете на бутона, се отваря един прозорец:

Audio Playback Test Select your playback device - от падащото меню, трябва да изберете устройството, през което ще чувате звука от класната стая. За да видите дали се чува, натиснете Play.

За да отидете на настройките на микрофона, кликнете на бутона Microphone Test Select your microphone – от падащото меню изберете микрофон. За да проверите дали с избрания микрофон ще Ви чуват, натиснете бутона Start Mic и кажете нещо. Трябва да чуете своя глас. Ако не го чуете, значи и в класната стая няма да Ви чуват. От падащото меню, трябва да сменяте микрофона, докато не започнете да чувате гласа си. След като направите тестовете и всичко вече е наред със звука, натиснете бутона Close.

Работа с инструментите:

Number of Attendees – Брой на участниците. Отстрани на този надпис е изписан броят на участниците в класната стая. Отдолу има няколко иконки. Когато натиснете някоя от тях, тя се появява пред името Ви в класната стая. От дясната страна на полето с иконките има иконка със стрелка. Натискайки я, променяте Вашия статус на отсъстващ и преподавателят ще знае, че сте само слушател в класната стая.

За да пишете във виртуалната класна стая, използвайте полето за чат. Там можете да пишете бележки, коментари или да се обръщате към преподавателя по време на урока без да прекъсвате говорещия. Имате възможност да пишете в общ чат или с конкретен човек от присъстващите в класната стая. За да изберете с кого да пишете, трябва да кликнете на иконката с двете човечета. До тази иконка има друга, която има няколко опции:

- Insert smilies – може да изпратите емотикона в чата
- Show text messages in a separate window – показване на чата в отделен прозорец
- Toggle multi-line editor – полето за писане в чата става по- голямо
- Scroll Lock
- Show Times
- Font Size – размер на шрифта
- Notes Permissions
· Enable Notes
· Disable Notes
- Clear all text messages – може да изтриете всички съобщения в чата
- Save text messages – може да запазите на Вашия компютър текстовите съобщения от чата.

От дъската не може да се копира, но може да я запазите като снимка (Избирате Whiteboard от лентата, която се намира най- горе на класната стая-> Save Current Whiteboard As Image File)

(321 гласа)
Тази статия беше полезна за мен
Тази статия не беше полезна