Помощна информация
Изписване на специални символи в английски, испански, немски, френски, италиански и други езици
Публикувано от Zhivko Georgiev на 16 April 2013 05:18 PM

Използването на специални символи в езиците различни на английския, изисква някои допълнителни настройки на Вашия компютър свързани с клавиатураната подредба. Съществуват 2 основни варианта за настройки:

Вариант 1

С оглед на факта, че повече hardware-ни (физически) клавиатури в Европа са базирани на QWERTY подредба бихме препоръчли да използвате English-International клавиатурна подредба. Тази подредба е аналогия на подредбата Bulgarian Phonetic  в българския и дава едно универсално решение при изписването на символи от европейските езици.

При този вариант е необходимо да е изберете за активен език English (United States) с клавиатурна подредба English-International.

(Как става това за различните версии на Windows е подробно обяснено тук на български: http://support.microsoft.com/kb/306560/bg)

Веднъж избрана тази клавиатурна подредба, всеки от долните символи може да бъде изписан в всеки браузер без проблем със следните комбинации.

Натиснете този клавиш После натиснете този клавиш Знак в резултат
' (АПОСТРОФ) c, e, y, u, i, o, a ç, é, ý, ú, í, ó, á
" (КАВИЧКИ) e, y, u, i, o, a ë, ÿ, ü, ï, ö, ä
` (ТЕЖКО УДАРЕНИЕ) e, u, i, o, a è, ù, ì, ò, à
~ (ТИЛДА) o, n, a õ, ñ, ã
^ (КАРЕТА) e, u, i, o, a ê, û, î, ô, â

Ето как изглежда цялата клавиатурна подредба в English-International

Всички специални имволи в синьо могат да бъдат извиквани от клавиатурата (при активна English-International клавиатурна подредба разбира се!)  при натискане на десния клавиш ALT (Alt Gr) + желания символ.

 

Вариант 2

При този вариант Вие използвате клавиатурната подредба за съответния език, като трябва да научите местата на буквите и символите. Този тип клавиатурни подредби съответстват на българската БДС и са удачен избор ако разполагате с физическа клавиатура пред Вас за съответния език. Те се съдържат във всяка версия на Windows като могат да бъдат извадени от менюто Regional Settings > Keyboards & Languages. Как да стане това във Вашата версия на Windows се обръщайте към онлайн ръководството за подръжка на Microsoft http://support.microsoft.com/

Пример за френска клавиатура с подредба тип AZERTY

 

английски / немски / френски / испански / главна страница

(29 гласа)
Тази статия беше полезна за мен
Тази статия не беше полезна

Коментари (3)
Мрия Георгиева
24 January 2014 03:44 PM
Важат ли правилата за клавиатура - united states international. И ако важат да напиша ñ -главно или é - главно. Става дума за испански. С шифт и комбинациите, които сте дали, не ми се получава
Кабината
28 January 2014 03:03 PM
Здравейте,

Не би трябвало да имате проблем.

Поздрави,
Кабината
Emiliq
13 October 2015 12:17 AM
Qko
Публикуване на нов коментар
 
 
Име и фамилия:
Email:
Коментари: